Categorieën
Uncategorized

Van Hildegard van Bingen tot Greta Thunberg

In het kader van de tentoonstelling “Aan de rand van de Hemel. Visioenen” organiseert Museum Krona op zondag 18 februari een verdiepingsmiddag in het teken van Hildegard van Bingen en Greta Thunberg. Met een inspirerende presentatie duikt Dr. Kitty Bouwman in woord en beeld van de wereldberoemde ‘Scivias’ en trekt Charles Caspers een parallel tussen de Zweedse Thunberg en de middeleeuwse Jeanne d’Arc. De middag wordt muzikaal verrijkt door de koorleden van Stichting Volgspot.

De voordrachten zijn een verdieping op Krona’s tweede jubileumtentoonstelling Aan de rand van de Hemel. Visioenen. Hierin worden vrouwelijke visionairs als Hildegard van Bingen en Jeanne d’Arc op betekenisvolle wijze verbonden met hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Verbindingen

Dr. Kitty Bouwman – autoriteit op het gebied van de visioenen van Hildegard van Bingen en als onderzoeker verbonden aan het Titus Brandsma Instituut (Nijmegen) en het Ruusbroecgenootschap (Antwerpen) – leest voor uit en bespreekt de wereldberoemde Scivias (1152), waarin Hildegard haar visionaire ervaringen tot uiting bracht. Charles M.A. Caspers – religiehistoricus en verbonden aan Tilburg School of Catholic Theology – gaat dieper in op de vraag of ‘bovennatuurlijke visionairs’ en ‘natuurwetenschappelijke visionairs’ elkaar kunnen verstaan. Caspers belicht hierbij de vergelijking die door menigeen wordt gemaakt tussen de Zweedse tiener (en visionair?) Greta Thunberg (2003) en haar middeleeuwse ‘voorganger’ Jeanne d’Arc.

Muziek

Ter gelegenheid van de huidige tentoonstelling heeft Stichting Volgspot muzikale composities geschreven bij zeven van de getoonde kunstwerken. Deze zijn als audiotour te beluisteren gedurende de gehele expositie. Tijdens de inspiratiemiddag zullen zij verschillende van deze muziekstukken voordragen.

Praktische informatie

De verdiepingsmiddag vindt plaats in Museum Krona (Veghelsedijk 25, Uden) op zondag 18 februari van 14 uur tot ca. 15.45 uur. Reserveren via de website is verplicht, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meer informatie en tickets reserveren kan via de website van Museum Krona, via www.museumkrona.nl.

In 2023-2024 viert Museum Krona zijn 50-jarig bestaan. Met de expositie Aan de rand van de Hemel. Visioenen wordt via Birgitta van Zweden teruggegaan tot de bron van het abdijcomplex waar het museum deel van uitmaakt en gezocht naar een betekenisvolle verbinding met het heden.

www.museumkrona.nl
info@museumkrona.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *