Over mij

Dr. Kitty Bouwman, theologe, docent spiritualiteitstudies en geestelijk begeleider, promoveerde in juni 2015 aan de Universiteit van Utrecht op een  dissertatie over de spiritualiteit van Augustinus: Mater Sapientia. Ik werk aan een postdoctoraal onderzoek naar de kernbegrippen Caritas (goddelijke liefde) en Sapientia (Wijsheid) in de geschriften van Hildegard van Bingen. Dit onderzoek heeft inbedding gevonden aan het Ruusbroecgenootschap aan de Universiteit in Antwerpen en aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen.

  • Ik ben hoofdredacteur van Herademing, oecumenisch tijdschrift voor mystiek en spiritualiteit (www.theologie.nl).
  • Als docent spiritualiteitsstudies verzorg ik collegereeksen over de visioenen van Hildegard van Bingen, Augustinus’ Belijdenissen als Spirituele Autobiografie, en Spirituele Stromingen in het Christendom (woestijnmonniken, Augustinus, Begijnenbeweging, Teresa van Avila en Johannes van het Kruis en hedendaagse mystici, en het schrijven van een spirituele autobiografie.
  • Als freelancer geef ik lezingen, cursussen en workshops aan centra voor spiritualiteit en in kerken en daarbuiten.
  • Als spiritueel vormingswerker ben/was ik werkzaam in het Dominicanenklooster Huissen, Abdijhuis in Heeswijk Dinther, Ignatiushuis in Amsterdam, Oude Abdij in Drongen (Vlaanderen). Daarnaast werk ik als geestelijk verzorger in de Hartekampgroep.
  • Mijn studie theologie volgde ik aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam (KTUA) en aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen.
  • Tijdens mijn studie participeerde in het onderzoek Mystieke theologie als ordening van het verlangen en ik studeerde af op een doctoraalscriptie over de goddelijke pedagogie bij Johannes van het Kruis: Gespeend tot aan de dood voorbij.
  • Ik ben opgeleid als docente sacrale dans en contemplatieve dans, geestelijk begeleider en docente bibliodrama. Ik ben aangesloten bij Gaandeweg,  beroepsvereniging voor geestelijk begeleiders in Nederland.  
  • Sinds de jaren tachtig leef ik als een ‘moderne begijn’ op het Begijnhof en voel me verwant met deze godvruchtige vrouwen uit de middeleeuwen. Daar ontmoette ik de benedictijn en stadsmonnik Dom Tholens en had het voorrecht om met hem te mediteren. Nu zijn de contemplatieve oefeningen van Jalics een belangrijke leidraad in mijn leven. Daarbij schilder ik iconen en zing in het Plantagekoor in Amsterdam.
  • In mijn leven zoek ik een balans tussen contemplatie en actie, studie en praktijk; creativiteit en intellectuele arbeid.