Spiritueel vormingswerk

Al vele jaren geef ik workshops op het gebied van spiritualiteit en mystiek. Ik noem hier enkele mogelijkheden. Ook is het mogelijk om in overleg een programma op maat te maken. Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u mij mailen (chmbouwman@gmail.com)  of bellen (020 6275778).

  • Lezing of een bezinningsbijeenkomst over grote gestalten in de christelijke (katholieke) spiritualiteit zoals Hildegard van Bingen, Augustinus, Begijnbeweging en Hadewych, Johannes van het Kruis en Teresa van Avila, Dag Hammersklöld, Maria de Groot. Een bezinningsbijeenkomst heeft een afwisseling van inleiding, mystieke teksten lezen en een creatieve werkvorm (ruimtemeditatie).
  • Geestelijke begeleiding gaat het over vragen als: hoe sta je in je leven? Mis je iets? Ervaar je een geraaktheid, die je een vermoeden geeft dat er méér is dan het materiële? Een geraaktheid die je in beweging brengt, op zoek naar meer in en betekenis, naar verdieping van jouw leven. En wat moet ik er dan mee? Als geestelijk begeleider help ik je op weg.
  • Contemplatieve dans is een woordeloos contact met wat in je leeft, met wie je verbonden bent en met God, uitgedrukt in beweging. Door om te gaan met de symboliek uitgedrukt in dans en gebaar kun je in contact komen met het geheim, dat jij bent in relatie tot jezelf, tot God én anderen. Deze dansvorm is ontwikkeld vanuit de omgang met dans en mystiek.
  • Bibliodrama (biblio = boek, de bijbel; drama = handeling) is een speelse vorm om met een bijbelverhaal om te gaan. We luisteren samen naar het verhaal dat we gaan spelen. Je kiest een rol in het verhaal, je leeft je in, en merkt wat het verhaal met jou in de rol doet. Spelenderwijs ontdek je de betekenis van het verhaal voor ons leven nu.
  • Contemplatief gebed: onder de vele vormen van contemplatie is het Jezusgebed een manier die van oudsher in het christendom wordt beoefend. Je zit in stilte, en neemt waar: je adem, je lichaam, je handpalmen. Je concentreert en herhaalt de naam van Jezus Christus op het ritme van je ademhaling.